Cred că pentru fiecare dintre noi este foarte important cu ce ne alimentă noi și întreaga familie. M-am bucurat foarte mult când mai multe rețele de supermarket-uri au apărut în Chișinău. Asta ar trebui să spună că consumatorii ar trebui să aibă de unde alege din varietatea mare de produse sănătoase și proaspete.

Zilele trecute am citit despre câteva modificări din legea comerțului intern, care ar urma să se facă. Aceasta presupune să se facă niște modificări, de această dată în folosul consumatorilor și al producătorilor. Însă, administratorii rețelelor comerciale boicotează legea care ne-ar asigura produse mai calitative. Fiindcă aceste rețele comerciale în primul rând ar trebui să existe pentru a deservi oamenii, iar apoi să își facă un venit.
După cum la noi în țară lucrurile sunt pe dos, această situație o regăsim și în acest caz.

Ca să le luăm pe rând:
– Noile modificări prevăd ca rețelele comerciale să nu mai returneze produsele care nu au fost vândute către producător.
-În unele materiale pe care le-am făcut cu unii producători din industria alimentară, mulți dintre ei mi-au spus că este foarte greu să intri pe rafturile rețelelor comerciale, fiindcă aceste vor ca producătorul să le asigure o cantitate mare de produs din start și mereu. Aceasta era de fapt un impediment, ca producătorul să fie nevoit să de-a mită rețelelor pentru a ajunge în magazin.
-Nu este nicio logică ca un producător, spre exemplu de biscuiți, să investească într-o cantitate mare de produse, să o livreze în magazin, iar când aceasta nu mai este bună să i-o returneze producătorului. Da, în legea curentă permite rețelelor comerciale să returneze marfa producătorului, dacă aceasta nu a fost vândută.
Ce să facă producătorul cu ea? Se întâmplă ca din acestea produse să se facă altele, ceea ce nu este sănătos.

Eu, un simplu consumator vreau să mă duc la market să cumpăr produse proaspete și să știu că le găsesc mereu. Modificările din lege care se propun, vor face astfel ca rețelele comerciale să nu mai intimideze producătorii, iar consumatorii finali să primească produse de calitate.

Astfel, eu în continuare susțin producătorii autohtoni de lactate, panificație, legume și fructe pe care vreau să îi găsesc în rețelele comerciale.

Despre faptul cum rețelele comerciale pun bețe în roate producătorilor și furnizorilor noștri puteți citi pe infomarket unde sunt descrise câteva șmecherii ale comercianților.  O părere o unui producător de lapte din țară o găsiți aici. Acesta susține modificările legii care va avantaja producătorii locali și va oferi produse sănătoase pentru consumatori.

Consumatorii vor ca rețelele comerciale să fie un loc de încredere de unde cumpără produse proaspete și să nu dea vina pe producător. Exemplul supermarket-uri din Europa este un exemplu bun în acest sens. Cred că ați auzit despre prețurile mici la unele produse în perioada anumitor sărbători. Producătorul e fericit că produsele au fost consumate, comerciantul e fericit că produsul e fost vândut, iar consumatorul final – a avut pe masă un produs calitativ și proaspăt. Așa ar trebui să se întâmple și la noi.