Cea mai mare lasetă românească din Europa a fost expusă la Chișinău. Piesa de artă decorativă are o înălțime de 2, 40 metri metri și o lățime de 1, 26 metri. Numărul de kilometri de materia primă și câte noduri au fost făcute la confecționarea piesei de artă decorativă nu se cunoaște, dar cifrele cu siguranță ne-ar impresiona. Iar această muncă a fost făcută cu multă răbdare și iscusință de două mânuțe talentate.

Această minunată lasetă a fost confecționată de meșterița artizanală Victoria Lupașcu. Tehnica a învățat-o în copilărie în cadrul unui atelier de creație. Cred că o parte din noi au pășit pragul unui astfel de centru, de unde părinții noștri își doreau să deprindem niște abilități și să avem o ocupație. Victoria avea 12 ani când a început să cunoască cum se fac lănțișoarele și cum mai bine se ascund capetele de ață folosită în executarea lasetei, pentru ca aceasta să iasă perfectă. În adolescență a creat prima piesă vestimentară care a rezistat în timp, iar în prezent această vestă o poartă cu emoții. S-ar fi gândit oare atunci Victoria să lănțișorii confecționați de ea se vor așeza atât de bine pe ținutele vestimentare?

Victoria Lupașcu (stânga) și Irina Moraru (dreapta)

După o pauză de câțiva ani, a revenit mai târziu asupra lănțișoarelor și a hotărât să facă o lucrare mare. Astăzi, aceasta este considerată cea mai mare lasetă românească și a fost expusă la Chișinău în cadrul primului pop-up shop al brandului Lavielace. Victoriei i-a luat mult timp,  cu pauze mari, pentru realizarea sa, de care este foarte mândră întreaga echipă. Este ceva unic, cosmic și de admirat față de răbdarea, creativitatea și sufletul depus în această piesă de artă decorativă.

Dacă v-am făcut curioși, trebuie să știți că din materia prima, care este ața, se confecționează lănțișorul. Acesta se creează dintr-un infinit metri de ață și se transformă în alt infinit numai bun de admirat și chiar inspirat. Până în prezent, Victoria a reușit să facă trei lasete: cea mare; Pomușoara 1,55 m* 1,16m și laseta Florală care are 1,53*1, 14 metri.

Motivele pe care le crează Victoria sunt flori, căluți, rombi și altele printre acestea se regăsesc și alte motive naționale care ne sunt atât de dragi.

„Vrem să reînviem specificul nostru românesc”

Laseta are proveniența venită din partea României, care a fost mai mut răspândită după anii 50 ai secolului trecut. Victoria spune că mai sunt meșteri care lucrează în această tehnică, însă aceștia au rămas la modelele din timpurile trecute. Astfel, ei confecționează anumite modele, numite mileuri, fie pentru mese, fie pentru ferestre. Sunt sigură că le-ați văzut. Echipa Lavielace și-a propus să reînvie specificul nostru românesc prin tehnica acestor lucrări, care astăzi se regăsesc în câteva colecții a brandului, iar mai exact aceste elemente sunt regăsite pe haine. Idea de conectare a trecutului cu prezentul este reflectată prin aplicarea decorului manual a șiretului de lasetă pe țesăturile moi și fine. Iar la capitolul design vestimentar, Irina Moraru, este acea persoană care crează ținutele într-un ton minimalist, dar totodată foarte rafinat. Iar laseta dă tonul ținutei.

„E  ceva interpretat de noi în baza regulei lasetei”

Iar despre cât de frumos se văd aceste lasete pe piesele vestimentare propuse de LVLC by Lavielace le găsiți în continuare. Mai mult ca atât, vă invit să vedeți câteva lasete pe viu, la Centrul de Informare Turistică pe bd. Ștefan cel Mare. 83

Expoziția de lasetă și ținute care sunt înzestrate cu elemente de lasetă se va încheia la sfârșit de decembrie, mai aveți timp pentru o doză de inspirație și cumpărături. Odată ce veți cunoaște mai aproape aceste ținute, veți dori să le aveți și purta cu mare drag.