Orașul Alkmaar este un centru istoric renumit care se află în provincia Olanda de Nord, cam la 40 km de Amsterdam. Orașul este un important centrul economic pentru regiunea de nord a regatului. Centrul orașului păstrează atmosfera vieții urbane din secolul al XVII-lea, alături de canale, străzile vechi și edificiile de importanță istorică și culturală. Un oraș poveste unde poți descoperi tradițiile olandeze locale și dragostea pentru cașcaval.

Un sătuc mic la începutul secolului al X-lea, Alkmaar a crescut într-un oraș în secolului al XIII-lea. Odată cu dezvoltarea rutelor de comerț cu cașcaval, Alkmaar a devenit un centru economic cunoscut anume datorită acestui produs. În prezent, orașul este unul dintre cele 4 centre economice bazate pe producția de cașcaval. Celelalte sunt Gouda, Edam și Hoorn.

Dacă în trecut, zilele în care se cântărea cașcavalului era o zi obișnuită când fermierii veneau în special în Alkmaar pentru a-și vinde produsele și obține bani pentru viața de zi cu zi, în prezent aceste piețe de cașcaval arată mai mult a zi de sărbătoare. Acest spectacol are drept scop păstrarea tradițiilor locale și totodată prezentarea lor vizitatorilor orașului.

Îți recomand să alegeți anume o zi de vineri pentru explorarea orașului Alkmaar, dacă vrei să participi la acest spectacol.

În urma vizitelor mele, am făcut o mică listă cam ce ai putea face în acest oraș frumos chiar și pe timp de ploaie.

Iată ce activități îți propun pentru o zi (de vineri) în Alkmaar:

  1. Descoperirea centrului istoric din Alkmaar
  2. Vizitarea pieții de cașcaval
  3. Vizitarea Muzelui de Cașcaval
  4. Vizitarea Muzelui Berii
  5. O tură cu barca pe canalele Alkmaarului
  6. Muzeul local de istorie (Alkmaar Stedelijk Museum)
  7. Biserica Sfântului Laurențiu sau Grote Sint Laurenskerk
  8. O plimbare cu bicicleta prin orașul poveste
  9.  Dă o tură prin magazinele cu produse locale

Dar hai să le luăm pe toate pe rând și un pic mai detaliat.

Odată ajuns la stația centrală din Alkmaar vei întâlni în fața ta un indicator care îți va arătă drumul cum să ajungi la piața Waagplein. Traseul te va duce prin centrul istoric din Alkmaar. Vei avea impresia că ai nimerit într-o poveste. Eu am avut acest sentiment în toate orașele și satele olandeze pe care le-am vizitat. Dar de fiecare dată povestea și emoțiile sunt diferite. Clădirile și detaliile arhitecturii vechi își vor fura privirea și vei vrea să stai la nesfârșit să le admiri. Străzile îți vor spune povești vechi de sute de ani. Îți vei imagina personaje care au mers pe aceeași stradă pavată pe care calci și tu acum. Balcoanele cu mici detalii și sculpturi vor povesti despre oamenii care locuiau la etaj. Odată ce auzi muzica de pe strada centrală, vei vrea să închizi ochii și să îi deschizi pe aceeași stradă doar că 200-300 de ani în urmă, când locuitorii purtau încălțăminte de lemn, doamnele purtau rochii lungi și pufoase, iar pe cap aveau câte o bonetă albă transparentă în formă de coif.

Pe strada principală vei găsi multe clădiri istorice vechi care arată atât de bine fiindcă au fost renovate. Una dintre ele este clădirea Primăriei. Construită în 1520 într-un stil gotic, vei recunoaște clădirea după cele două trepte la baza cărora stau doi lei.

Intrarea în clădirea Primăriei din Alkmaar

Nu vei trece indiferent pe lângă cea mai mare biserică din oraș. Biserica Sfântului Laurențiu construită în formă de crucifix și în stil gotic cu două organe nespus de frumoase. Este deschisă pe timp de vară pentru toți vizitatorii și nu este nevoie să cumperi bilet ca să intri. Creată în 1470, biserica are un interior bogat cu câteva candelabre impunătoare și un joc de lumini care pătrund printre ferestre. În ziua când am vizitat orașul, biserica era închisă pentru renovare. Dar îmi fac timp să o vizitez altă dată.

Vineri dimineața e forfotă mare în Alkmaar. Toți producătorii de cașcaval din regiunea orașului își dau întâlnire pe piața Waagplein pentru a-și vinde produsele. Comercianții sunt interesați să cumpere cașcaval la cel mai bun preț care ulterior va ajunge în piețele din afara Țărilor de Jos. Oamenii locului și oaspeții orașului se adună și ei în centrul orașului să vadă cât cașcaval s-a produs în regiune. Tradiția care a început în 1356, conform datelor locale, astăzi este prezentată printr-un spectacol, ne arată clar despre cum produsele de cașcaval erau aduse în piața centrală, cântărite, iar apoi vândute la comercianți. Astăzi, locuitorii orașului cu mândrie țin acest spectacol în fața sutelor de vizitatori.

Piața de cașcaval este deschisă doar în sezonul primăvară- vară de pe 29 martie până pe 27 septembrie între orele 10.00-13.00. La fel, în zilele de marți poți participa la spectacol în lunile iulie și august între orele 19.00-21.00. Poți verifica aici mai mult detalii dacă vrei să îți planifici o vizită în Alkmaar.

Pentru mine a fost dificil din prima să înțeleg ce se petrece la eveniment. Eu am intrat în Muzeul Cașcavalului, care se află chiar lângă piață și am întrebat de ce bărbații aleargă sau dansează cu roțile mari de cașcaval și totul este atât de amuzant. Am primit pe loc explicația pe care v-am descris-o în continuare. Fermierii aduc cașcavalul în piață. Ulterior acesta este luat de lucrători, cântărit într-o cameră special amenajată cu cântare mari. Astăzi pe acele cântare, turiștii sunt cântăriți, just for fun. Ulerior, în timpurile vechi, fermerii erau plătiți în funcție de cât cașcaval au produs. Cașcavalul era luat de comercianți și vândut peste hotarele Țărilor de Jos.

Am urcat și un video cu o bucățică din acest spectacol. Veți observa că bărbații care transportă aceste roți de cașcaval au o anumită culoare la lenta de la pălărie (albastru, galben, roșu și verde). În vremurile mai vechi, fiecare reprezentant a unei ghilde (din patru existente) era nevoit să poarte o culoare anume. Cel mai în vârstă membru care are lenta de culoare roșie este responsabil de cântărirea produsului, care are loc în edificiul De Waaggebouw – astăzi este un monument național care are sub acoperiș și muzeul cașcavalului.

Iată și o vedere spre piața Waagplein cu toată forfota:

Muzeul Cașcavalului mi-a răspuns la mai multe întrebări pe care eu le aveam despre acest produs. În Muzeul Cașcavalului vei parcurge un traseu care te va ghida printr-o călătorie despre producerea cașcavalului în secolele trecute, despre uneltele folosite și cum au evoluat lucrurile în timp. Partea cea mai preferată de mine la muzeele moderne este partea interactivă, o hartă digitală care are multe informații și le prezintă într-un mod anumit, video cu personaje locale de acum câteva sute de ani sau chiar jocuri pentru toate vârstele.

În imaginea de mai jos vei găsi o presă pentru cașcaval din anul 1852. O astfel de unealtă era oferită în dar la nuntă tinerilor. Detaliile de pe această presă ne pot spune cât de bogată era familia: cu cât mai multe decorații erau prezente, cu atât de înstărită era familia. Această presă a aparținut cu siguranță unei familii bogate. Copacul vieții care îl puteți observa în stânga semnifică noroc, îngerul semnifică tărâmul ceresc, iar peștele va aduce fertilitate în viața celor care se vor bucura de un astfel de dar.

Mai multe curiozități și istorii locale veți găsi în muzeul Cașcavalului. Intrarea la muzeu costă 5 euro pentru maturi și 2,50 euro pentru copii până în 12 ani.

Nu sunt un mare fan al berii, însă Muzeul Berii este un loc unde poți afla de ce această băutură este atât de îndrăgită de olandezi. Clădirea cuprinde muzeul berii și un bar unde puteți gusta din berea locală. Exact la o săptămână de la vizita mea în Alkmaar, a avut loc un festival al berii cu 25 de producători locali. Astfel de evenimente au loc destul de des, poate prinzi tu un festival al berii în timpul vizitei. Muzeul Berii se află la câteva minute de cel al Cașcavalului, după ce parcurgi piața Waagplein.

Producerea de bere în Țările de Jos datează încă din secolului al IX-lea. Berea era considerată băutura celor săraci, doar din considerentul că vinul era scump și consumat de cei bogați. Una dintre cele mai vechi berării din Olanda operează fără întrerupere din 1340. Fabricile de bere din Olande produc, în prezent, circa 2,300 milioane de litri de bere per an, iar jumătate din această cantitate este exportată. Astăzi, există peste 250 de berării în Olanda. Iar ca să vă dați seama cât de mult iubesc olandezii berea, potrivit statisticilor, un olandez consumă circa 77 de litri de bere per an.

O hartă cu numărul de berării din Regatul Țărilor de Jos

Ador plimbările cu barca. Această pasiune am descoperit-o odată cu mutarea în Olanda. De fiecare dată când am ocazia să fac o tură cu barca, nu o ratez. În Alkmaar am avut cea mai amuzantă și memorabilă experiență cu barca de până acum. Unele poduri din acest oraș sunt/au fost construite foarte aproape de nivelul apei. Iar atunci când traversezi sub unele poduri, trebuie să te ferești sau chiar să te culci în barcă pentru ca să treci pe sub pod. Am fost vreo 30 de oameni de diferite vârste în barcă și toți ne-am distrat pe cinste. Vremea a ținut cu mine și am avut parte de o zi cu soare. Am admirat frumusețea orașului Alkmaar din barcă, o altă priveliște decât de pe uscat.

Un tur cu barca cost 7,50 euro și durează circa 45 de minute. Turul cu barca îl puteți lua de la operatorul Grachtenrondvaart și îl găsiți vizați de piața Waagplein, mai exact, peste canal.

Vă las un video mai jos despre experiența amuzantă.


Un edificiu de importanță istorică și culturală îl reprezintă și turnul Accijnstoren van Alkmaar. Construită în 1622, la început acest edificiu era folosit pentru plătirea taxelor de către comercianți. Clădirea din cărămizi cu un turn în culorile alb-albastru este o bijuterie a acestui oraș. Iar dacă alegi să faci un tur cu barca, priveliștea de pe apă e minunată.

Eu sunt o persoană care iubește muzeele. Orice tip de muzee. Îmi place istoria. Îmi place să descopăr detalii, istorii, personalități din locurile pe care le vizitez. Nu am putut trece pe alături de muzeul principal din Alkmaar – Stedelijk Museum. Acesta cuprinde partea culturală și istorică a orașului și a întregii regiuni. În timpul vizitei mele am avut ocazia să văd o expoziție a unui pictor local, om de cultură, vizionar, geniu – Herman de Vries – care prin prisma lucrărilor sale și a mesajelor lăsate pune accent pe importanța a ceea ce călcăm noi zi de zi: pământul. În cadrul expoziției intitulată „La piciorele tale” erau prezentat diferite mostre, culori, forme de pământ, plante și alte elemente naturale. Artistul care este născut în Almaar este convins că arta poate fi regăsită în orice.

Am avut o plăcere imensă să fac cunoștință în cele mai mici detalii cu istoria acestui oraș. Cum a rezistat orașul asediului trupelor spaniole în timpul războiului de 80 de ani, relatări de la locuitorii locului, detalii despre viața religioasă, toate acestea le-am aflat datorită expoziției care cuprinde informații digitale, artefacte, filme scurte, proiecții… Un alt etaj este dedicat artei moderne din regiune și mai sunt și ale expoziții pe care eu nu am reușit să le văd din lipsa de timp.  Un muzeu pe care îl recomand să îl vizitați. Intrarea se face contra cost – 12 euro pentru maturi dar există și bilete la preț mai avantajos pentru familii.

Alte activități pe care le recomand în acest oraș poveste sunt:

– un prânz pe malul canalului,

– plimbare prin străduțele vechi și înguste,

– o vizită la Muzeul Beatles (eu nu am ajuns aici),

– o plimbare până la litoral (e la doar 2o de minute cu mașina sau cu autobuzul).

Vă doresc o zi cu soare pentru atunci când veți ajunge în Nordul Olandei, să descoperiți bijuteria orașului Almaar.