În cele câteva zile petrecute în Vilnius, am văzut mai multe lucruri pe care aș vrea să le văd implementate și în Moldova. Poate pentru cineva acestea nu sunt destul de importante, însă eu cred că succesul constă în micile detalii care contează pentru fiecare dintre noi. De multe ori când amintim despre siguranța pe străzi fără animale, în primul rând ne gândim la curățenia și lipsa de primejdie față de noi, oamenii.

Dar foarte puțini se gândesc că și animalele au nevoie de condiții bune de conviețuire, iar nici o vietate nu merită să hoinărească străzile reci, să mănânce din gunoi și să doarmă pe un așternut rece.
În cele cinci zile cât am hoinărit pe străzile centrale sau cele de la periferiile Vilniusului nu am văzut nici un animal al străzii. Am aflat că în oraș există de mai mulți ani un azil pentru animalele străzii unde primesc îngrijiri, mâncare, iar prietenii vin să îi viziteze. În cadrul azilului lucrează mai mulți voluntari, prieteni ai animalelor care vin să îi îngrijească gratis. Tot de aici, cei care se hotărăsc să aibă un prieten de companie, acest loc este cel mai indicat pentru adopție.

În luna martie al acestui an, am scris despre construcția unui azil în Orhei pentru animalele străzii. De curând, acesta a fost deschis, astfel câinii fără stăpân din oraș care prezintă pericol pentru oameni, vor avea un adăpost și hrană. Pe site-ul primăriei s-a făcut anunțul despre inaugurarea centrului de plasament pentru animalele fără stăpân, care poate găzdui circa o sută de animale. În fotografii se poate vedea că pentru animale au fost create condiții bune care corespund cerințelor sanitare. Animalele vor avea parte de îngrijiri medicale din partea veterinarilor și primi hrană specială.

Orheienii sunt invitați să sune la linia fiebinte 060196565 pentu a anunța dacă în zona în care trăiesc se află câinii străzii care pot fi transportați la azilul nou pentru animale. Lucrătorii azilului cu ajutorul echipamentelor speciale pentru prinderea animalelor vor aduce maidanezii la azil și le vor oferi îngrijirile corespunzătoare.

Cam așa stau lucrurile în Orhei, un oraș în care observăm că de la un timp infrastructura se îmbunătățește, iar orășenii sunt mulțumiți de felul cum acesta se schimbă spre bine.

Fiindcă în Chișinău problema câinilor vagabonzi este prezentă pretutindeni și cunosct mame care își conduc copii la școală și se tem pentru viața lor, poate încercăm să sunăm la Orhei, să ne vină și nouă în ajutor. Câte probleme are capitala nostră, nu cred că în curând cineva va avea grija ca pe străzile noastră să nu hoinărească maidanezi, iar aceasta mă întristează.

Da, în copilărie eram acel copil care aduceama casă animale din stradă și eram gata să le țin pe toate 🙂