Țesut manual, din fire naturale și prelucrat la o mașinărie numită război, așa se naște covorul moldovenesc, care ne leagă și astăzi de valorile și tradițiile trecutului. Țesutul covoarelor a rezistat în timp, chiar dacă modernismul a acaparat teren în fața tradiționalismului.  Astăzi covorul recapătă valoarea de altădată prin meșterii populari care practică această meserie și care își promovează activitatea dar și tradițiile moldovenești. Mai nou, covorul care este numit și scoarța urmează să fie inclus în patrimoniul UNESCO.

Muncitoarele țese un covor în cadrul întreprinerii meșteșugărești din Clișova Nouă, Orhei
Foto: Liliana Croitor
 
Olga Pasat este una din țesătoarele intreprinderii  meșteșugărești „Rustic Art” din satul Clișova Nouă, raionul Orhei. Această meserie a deprins-o de mică, de la bunici, fiindu-i interesant jocul firelor de lână. A țesut acasă, ocazional, iar de mai bine de 15 ani s-a alăturat femeilor din sat care au venit la complexul de meșteșuguri pentru a practica această meserie și de a-și câștiga un ban.
 

 

Deși meseria îi solicită foarte mult timp, atât ea cât și colegele de lucru depun efort în continuitatea tradiției covorului moldovenesc. De aceia,  în cadrul complexului de meșteșuguri se pune accent pe instruirea tinerelor generații. Copiii  și adulții care își manifestă dorința de însușire a țesutului manual o pot deprinde la centrul de instruire din Clișova Nouă.Meșterul popular, Ecaterina Popescu, cea care a înființat Complexul de Meșteșuguri „Rustic Art” ne spune prin ce este deosebit covorul moldovenesc  și ce motive întrunește acesta.Complexul de Meșteșuguri „Rustic Art” cuprinde cinci departamente diferite: ansamblu de dans, sala de expoziție, muzeu, atelier de instruire și întreprinderea meșteșugărească.


Complexul de meșteșuguri „Rustic Art” dn Clișova Nouă” rn. Orhei. by Slidely Slideshow

Pe 17 mai  2016, un grup de elevi din Chișinău au vizitat Complexul de Meșteșuguri, unde au învățat să confecționeze brățări, coronițe dar și să țese la covor. Olga Pasat le-a arătat copiilor cum pot să deprindă tehnicile țesutului prin joc. Ea ne spune că lucrul cu copii este o activitate frumoasă. Îi place când copii le trec pragul atelierului și își dau interesul față de tradiția populară a neamului.


Atelier de instruire pentru copii, 17 mai, 2016, Clișova Nouă, or. Orhei. by Slidely Slideshow

În trecut, aproape  în fiecare casă exista câte un război de țesut. Acum însă puțini știu cum arată acest obiect. Cu toate acestea  mai există meșteri populari care păstrează tradiția țesutului. Asociația Obștească „Uniunea Meșterilor Populari din Moldova” înregistrează 16 meșteri populari  la categoria țesut. Reprezentanții asociației, nu exclud că lista meșterilor care practică această meserie ar fi mai mare.

Anul acesta covorul denumit scoarță ar putea intra în patrimoniul UNESCO. Experți din Republica Moldova și România au pregătit împreună un dosar către UNESCO, numit „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova”. În acest fel se dorește legiferarea în fața lumii vechea tradiție de țesut, iar includerea scoarțelor în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imperial al umanității va însemna un pas important în recunoașterea mondială a identității noastre culturale. Varvara Buzilă, etnograf și muzeograf la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală spune ce reprezintă acest covor și la ce etapă se află dosarul depus.

Scoarța – covor de lînă. 
Sursa: google.md
 
Covorul moldovenesc este unul din elementele care contribuie la identificarea noastră ca neam. Prin femeile care păstrează tradiția țesutului, ne putem mândri și reaminti de valorile și tradițiile noastre. Anul acesta, pe 12 iunie vor fi expuse  zeci de covoare și alte țesături la expoziția Târgulului Naţional al Covorului , care se desfășoară al treilea an consecutiv în satul Clișova, Orhei.
Material realizat de Liliana Croitor