Festivalele care sunt organizate la noi în țară, au farmecul lor. Însă, eu vă recomand să descoperiți și alte lucruri interesante în traseu spre acestea. De exemplu, după ce am făcut câteva ture cu fetele la Festivalul iProsop în prima duminică din iunie, ne-am mai plimbat prin sat, unde am găsit muzeul satului Selemet. Cred că am văzut unul dintre cele mai ample muzee din țară unde sunt expuse lucuri ce țin de agricultura, diverse mostre a tipurilor de sol, cereale, pe lângă prezentarea meșteșugurilor sau a tradițiilor locale.

În muzeam aflat care este legenda satului, care a fost pentru prima dată menționat în izvoarele istorice în anul 1766.

„potrivit unei legende, pe care bătrânii o transmit din gură în gură, denumirea satului provine de la Salamat, numele fetei unui boier turc, care a stăpânit cândva locurile din zonă.
Într-o zi s-a abătut o apă mare peste sat, care inunda totul în cale, moșierul a reușit să fugă, dar fiica lui, Salamat, a nimeri în valuri. Bogătașul a trimis slugi ca să o salveze, însă nici acestea nu s-au întos. Apoi oamenii ai început să spună „mă dus la Salamat”, adică acolo unde s-a înecat fiica moșierului. Cu timpul, denumirea satului s-a schimbat până oamenii au început să îi spună Selemet”

Am atras atenție la zonele dedicate meșteșugului de producere manuală a prosoapelor. Exponate de la plantele de in, felul în care acestea erau prelucrate, instrumentele necesare le găsiți în muzeu dacă vreți să vă creați o imagine cum erau produse acestea. Muzeul conține o colecție de prosoape fiecare cu istoria lui, care sunt povestite de ghidul muzeului.

Printre exponatele din muzeu, sunt prezente și urme a culturii sovietice, începând cu haine, cărți, slogane, care de fapt ne amintesc despre acei ani care ne-au otrăvit istoria și cultura.

Cel mai mult mi-au plăcut hainele altor vremuri expuse în muzeu. Iile, cămășile pentru bărbați, rochii de mirese din anii 50, 70, 90 ai secolului trecut, pantofi, accesorii de la nuntă, toate le găsiți în muzeul satului Selemet.

Vă las câteva fotografii din muzeul satului: