De Crăciun am ajuns în stânga Nistrului. Obiceiurile și tradițiile s-au păstrat aici și renasc datorită Casei Karaman din satul Târnauca.  Victoria Cazac, o tânără din localitate și-a propus ca în locuința bunicilor săi să deschidă ușile pentru acei care doresc să cunoască tradițiile locului. Iar Crăciunul a fost o ocazie potrivită pentru a cunoaște mai multe despre obiceiurile culinare, spirituale, culturale și de fiecare zi a zonei.

Casa Karaman se află la 6 km de orașul Tiraspol, mai exact în satul Târnăuca, Slobozia și reprezintă o casă turistică, tradițională cu o istorie de aproximativ 100 de ani, transmisă din generație în generație, care păstrează autenticitatea perioadei începutului secolului XX.

Casa Karaman este o adevărată bijuterie istorică a localității datorită faptului că păstrează obiecte arhaice și lucruri vechi confecționate manual (covată, cociorvă, lopată, leasă, butoaie vechi, mobilier,lămpi, covoare etc.) și lucruri donate de familiile din comunitate cu scopul de a promova cultura și tradițiile străbune.

În prezent, Victoria și Angela Cazac alături de câteva gospodine sunt cele care invită și așteaptă oaspeții să treacă pragul gospodăriei. Aflați din istoria casei că stăpânul Fedosie a fost vinificator și agricultor cu mâini de aur, iar soția lui Eudochia, o gospodină iscusită care pregătea prăjituri, plăcinte, colaci la cuptor pentru diferite evenimente ale familiilor și rudelor din sat.

De Crăciun gospodinele casei ne-au întâmpinat cu vărzari (plăcinte cu dovleac) , crăciunei și hulubași. Au fost pregătite și bucatele tradiționale zonei, care cândva le pregătea bunica de sărbători și anume: năut cu rață la ceaun și friptură de porc.

Cât despre partea artistică, doamnele ansamblul „Datina” al Casei Karaman ne-au colindat cu câteva colinde vechi din sat în limba română. Copii de la școala din localitate au venit să ne joace „Capra”. Găsiți un video mai jos cu această interpretare deosebită!

În continuare vă prezint câteva fotografii de la Crăciun de la Casa Karaman pe care vă invit să o vizitați oricând aveți nevoie de liniște în suflet!

Ograda bunicii a fost decorată cu elemente specifice zonei

Pe laiță la bunica

Cuptorul fermecat al bunicii care face cele mai gustoase plăcinte cu dovleac

În beci la bunica am găsit provizii ca porumb întreg conservat, compot, gemuri, dovleac și altele

Acești ciorapi care erau special pentru cizme se numesc ogheale.

O nepoțică pe lejanca bunicii. Nepoțica poartă haine în stilul național al zonei

În Casa Mare au loc ateliere de creație unde copii din localitate învață să confecționeze diferite lucruri din aluat, lână și altele

Copii de la școala din localitate ne-au urat și Capra au dansat de Crăciun!

Mâncarea tradițională din zonă: friptură de rață cu năut. A fost delicios!