Săptămâna trecută am primit un apel din nord vestul Europei, mai exact Amsterdam, de la niște prieteni pe care i-am vizitat de curând.
Prima întrebare pe care am primit-o a fost „cum e atmosfera de Crăciun acasă, în Chișinău?”. Well, o știm fiecare că nu prea avem atmosferă, iar asta nu este din lipsa zăpezii. Autoritățile noastre au intrat în hibernare și în acest an.

Am făcut azi o plimbare prin Chișinăul de seară, am mers pe bulevardul central, am admirat pomul de Crăciun din centru, cam strâmb. Avem noroc de orășelul de Crăciun amenajat de Orange, care crează atmosfera de poveste.
Mi-am continuat drumul spre casă, pe lângă Grand Hall care era plin de luminițe, apoi am trecut pe lângă MallDova care la fel a îmbrăcat straie de sărbătoare, iar în față are un brad mare și frumos iluminat.
Apoi mi-am continuat drumul spre casă sub luminițele care autoritățiel le-au mai amenajat prin oraș, dar nu crează pe deplin un spirit de poveste, pe care aș vrea să le văd.
Mai deschid intragramul și urmăresc prietenele din Europa care în fiecare zi postează fotografii cu atmosfera din orașele europene care în fiecare detaliu te transpune într-o poveste care o așteptăm un an întreg și înghit în sec.
Sunt convinsă că orașul nostru poate fi amenajat frumos în ajunul sărbătorilor de iarna, astfel ca să ne scoată din case, în oraș și să ne bucurăm de magia acestei perioade.

În schimb azi la Orhei a explodat feeria de Crăciun. Am văzut câteva reportaje la TV despre cât de frumos și luminos este amenajat centrul orașului și strada centrală. Am văzut cât de frumos oamenii vorbeau la televizor despre feeria din centrul Orheiului. Mamele cu copii în brațe povesteau cât de bucuroși sunt copii să vadă sărbătoarea luminoasă, așa cum ea este redată la Orhei.Ieșiți în centrul Chișinăului și întrebați oamenii cât de mulțumiți sunt de amenajarea orașului nostru de sărbători, măcar de centrul lui. Cred că știți ce răspuns veți primi.

Totuși cine a furat spiritul de Crăciun din Chișinău?