Pisicii și câinii pot călători alături de noi în escapade. Doar că este nevoie să țineți cont că pisicii, câinii și dihorii domestici au nevoie de mai multe acte decât pașaportul său pentru a trece frontiera. Am dedicat o postare acestor certificate și alte analize care trebuie să le aibă animăluțul tău de companie dacă ai hotărât să îi arăți lumea mare!

La început de 2018, Blu, motanul nostru British short hair de aproape patru ani a mers cu noi într-o călătorie lungă cu mașina. Am început să ne pregătim pentru călătorie cu mult timp înainte, fiindcă nu găseam informația necesară și multe dintre acte necesită mai mult timp pentru eliberare. Nu am găsit această informație pe vreun site al instituțiilor de resort și am zis să le pun aici să prindă de bine și altora.

Pentru traversarea frontierei, cu mașina, din Moldova în Uniunea Europeană patrupedul tău are nevoie de:

  • Pașaportul moldovenesc, care, de fapt, este și internațional. În acest document sunt menționate datele animalului de companie și sunt indicate toate vaccinurile la zi, datele stăpânului. Este necesar ca în pașaport să fie menționat și despre microcipul animalului.
  • Microcipul este un dispozitiv electronic de dimensiunea unui bob de orez, care conține un cod unic ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner special. Este cea mai simplă și sigură metodă de identificare a animalului și nu poate fi pierdută sau modificată. Acest dispozitiv electronic este implantat ca o injecție obișnuită care se administrează subcutanat în regiunea gâtului. Informația microcipului este indicată pe 5-6 etichete care au înscrise pe ele codul unic al microcipului. Aceste etichete se lipesc în pașaportul animalului. Blu și-a pus microcipul la clinica veterinară „Vig-vet Srl” de pe str. Vasile Lupu 48  și a costat 350 de lei.
  • Vaccinarea anti rabie este o cerință valabilă pentru circulația animalelor de companie între statele membre ale UE. Tot ce trebuie sa faci este să mergi la medicul veterinar, acesta va vaccina animalul, introducând aceste informații în pașaportul animalului de companie.
  • Analiză la sânge al testului antirabic se efectuează doar la Praga, Cehia fiindcă acolo este cel mai apropiat laborator acreditat de UE. Ea se mai numește, citez de pe documentul nostru: „Result of rabies antibodies resting”. Durata de primire a rezultatelor este de o lună. Noi am colectat această analliză pentru Blu la clinica veterinară CIAVDAR GRUP, care se află pe str. Nicolae Costin 61. Aceasta analiză costă 150 de euro.
  • Permis de import-export, sau „Certificat Sanitar – Veterinar pentru mișcarea necomercială a câinilor, pisicilor și dihorilor domestici din Republica Moldova către țările Uniunii Europene” care a fost emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, de pe strada Vasile Lupu 48 A. Costul acestui certificat este de 170 de lei și s-a făcut în 15 minute.

Rușinosul de Blu în prima sa călătorie la distanță mare.

FAKES ADVICES:

Pe net sunt multe sfaturi din categoria celor auzite despre cum să faci mai repede și mai ieftin actele de traversare a frontierei. Le-am citit pe toate, însă realitatea a fost alta. Cineva scria că ar fi o posibilitate să schimbi pașaportul MD în unul RO și să treci frontiera fără aceste analize costisitoare. Însă, niciun medic veterinar care se respectă nu ar transcrie acest pașaport fără să fie animalul de companie prezent. Totodată, e important să știți că nu veți trăi acele experiențe la frontieră povestite de alții. Toate cazurile sunt diferite. În cazul nostru, la ieșire din țară am spus că avem un pufos cu noi, însă pentru vameș acest fapt nu a prezentat interes și nu a mai solicitat acte pentru prezentare. La frontiera românească, vameșii au verificat doar pașaportul motanului fără să verifice dacă mutrișoara din pașaport coincide cu cea din containerul din spate. Totodată, am luat legătura cu medicul veterinar din țara unde urma să ajungem și ne-a confirmat și el că ele nevoie de toate aceste vaccinuri și acte, altfel, motanul nostru ar fi fost pus în carantină pentru 30 de zile la clinica veterinară. Ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare și un motan super stresat.

ALTE SFATURI IMPORTANTE:

Pe site-ul companiei AirMoldova sunt menționate condițiile pentru transportarea animalelor prin calea avia. Fiți atenție la acele detalii. Cu câteva luni înainte de a pleca la drum verificați dacă aceste acte corespund cu acele din țara în care vă doriți să ajungeți. Multe state au condiții proprii la care este necesar să vă conformați și să aveți timp să pregătiți aceste vaccine, acte sau alte necesități. Informația din postare este valabilă și pentru câini.

Dacă vă porniți la drum vă sfătui să aveți toate actele în regulă, astfel să nu aveți surprize sau, chiar mai rău, să fiți întorși înapoi din călătorie.

Drum bun alături de minunile voastre pufoase!