Tenul nostru are nevoie de protecție solară fie că este vara sau iarna. Radiațiile ultraviolete sunt prezente pe tot parcursul anului, iar noi trebuie să folosim produse de protecție pentru a opri radiațiile solare, mai ales radiațiile ultraviolete UVB care pigmentează sau chiar produc arsuri asupra pielii. Mai mult ca atât, putem să folosim și produse beaty care în același timp protejează pielea și îi oferă un aspect așa cum ne dorim.

De mai bine de cinci ani, am o problemă cu petele pigmetare anume pe față. Dacă la început acestea au apărut în urma expunerii la soare pe o durată lungă (în vacanțe), mai recent ele apar și de la expunerele mici la soare (plimbări scurte). Am căutat de sine stătător o soluție la domnul Google și tot nu am găsit o formulă magică ce produse și în ce fel pot să le folosesc pentru ca să am o piele protejată și fără pete purtând un machiaj ușor.

Pe internet am găsit o mulțime de sfaturi și produse cu protecție solară, însă după mai multe încercări, tot nu sunt mulțumită de rezultat și de felul cum arată tenul meu pe timp de vară. M-am încurcat în toate și am zis să întreb un specialist în domeniu ce alegem pentru un make up ușor, dar și cu efect de protecție.

În acest sens, am întrebat-o pe make-up artistul Dika Cheptine care sunt regulile unui machiaj de vară și ce produse SPF recomandă să folosim în sezonul cald și nu doar.

– Care sunt sfaturile tale pentru un machiaj pe timp de vară, dar care include și un factor de protecție?

– Primul pas este să îți alegi un produs cu factor de protecție potrivit pentru tenul tău și care nu lasă urme albe. Cu cât mai mare este factorul de protecție, cu atât mai multe urme albe el va lăsa. Din acest considerent, el trebuie îmbibat foarte bine în piele. Dacă ai probleme cu pigmentarea sau dacă pielea este mai sensibilă, neapărat trebuie să folosești produse cu un factor SPF mai ridicat. Sunt și fonduri de ten cu factor de protecție, doar că ele trebuie căutate, ca să fii sigură că pielea ta este protejată.

– De câte produse cu SPF avem nevoie pentru un machiaj zi de zi? E suficient doar o cremă cu factor de protecție? Sau avem nevoie și de fond de ten, BB, CC? 

-Dacă pielea este sensibilă va fi nevoie de două produse. Dacă pielea a dezvoltat doar un pic de sensibilitate, este OK să folosești doar un fond de ten cu factor de protecție, sau oricare alt produs care te protejează de razele directe ale soarelui. Dar iarăși, depinde de nivelul de sensibilitate a pielii. Dacă vorbim de roșcate, de persoane cu subtonul pielii rece și care este subțire, care este roz albăstrui și care se face roșie ca racul la soare, pentru acest caz, factorul de protecție începe de la 50.

Ca să nu încarci pielea, ai nevoie de un singur produs. Un BB sau CC cream este suficient, fiindcă el oricum protejează pielea de factorii externi, cum ar fi poluarea sau razele solare. Fiindcă pielea deja este acoperită de un strat. Dacă acest produs are și un nivel de SPF – este perfect.

Ai putea să ne recomanzi din experiența ta câteva produse beauty pentru această perioadă a anului, dar care să conțină un factor de protecție?

-Eu de obicei folosesc bazele de machiaj (cu SPF), creme, serumuri ușoare.  Vara se folosesc produsele hidratante, iar dacă mai au și factor de protecție e superb. Eu optez pentru cât mai puține straturi. Din acest motiv caut produse 2 in 1, 3 in 1, sau chiar 5 in 1. Pe mine vara mă deranjează fondul de ten pe față. În acest caz, trec la BB, CC cream, sau cushion makeup – care mi-a plăcut foarte mult.

Sper că vă sunt de ajutor aceste întrebări și răspunsuri primite de la un make-up artist și poate ați găsit o soluție pentru problemele de vară legate de trusa de machiaj.

Alte sfaturi de la make-up artistul Dika Cheptene:

  • Pe timp de vară nu se recomandă folosirea uleriurilor pe care unele femei le folosesc insistent la machiaj. Uleiul are același efect ca și în rolă. El arde!
  • Anul împrejur este recomandat să folosim produse ce conțin cel puțin 15 SPF, mai ales iarna.
  • Vara folosim produse care au un factor de protecție de cel puțin 15 SPF și îl ridici și în funcție de cât de sensibilă este pielea noastră sau cât de mult ne expunem la soare. E și normal că brunetele cu tenul măsliniu nu au așa reacție la soare. Dacă vorbim de piele sensibilă cu subton rece predispusă la înroșire care are capilarele la suprafață și care are un procent mic de melanină iată tipul acesta de piele are nevoie de SPF anul împreujur. Pentru că ele mult mai repede dezvoltă pete pigmentare care apar odată cu vârsta sau odată cu expunerea insistentă la soare.

Conluziile mele

Eu am ales să folosesc un produs cushion cu un SPF 30, în zilele când am nevoie de un machiaj ușor. Pentru zilele când mă expun la soare mai mult, am ales o cremă cu un SPF 50, fiindcă după experiența proprie am simțit că e nevoie anume de acest factor de protecție.

Nu ezitați să întrebați de profesioniștii din domeniu și să găsiți răspunsul potrivit pentru voi astfel ca să fiți sănătoase și frumoase!