Recent, împreună cu fetele am ales să fac față unei provocări. Două săptămâni fără zahăr, dulciuri și cel mai greu – fără produse de panificație. Nu sunt o iubitoare mare de dulciuri, la zahăr am renunțat acum un an, însă fără un sandwich, o plăcintă sau o brioșă, îmi părea că zilele nu vor fi atât de productive. Guess what, există viață și fără pâine.

De fapt, aceste 14 zile au un program mai complex ce ține și de anumite obiceiuri lifestyle, de mișcare și un mod de viață sănătos. În postarea de astăzi voi descrie partea ce ține de mâncare.

În primele șapte zile a fost o provocare să găsesc înlocuire la gustările între mese – cea de la ora 11 și ora 16, când de obicei mâncam o chiflă, o plăcintă cu bostan, cireșe sau cu brânză și multe altele.

Alte alimente interzise în aceste 14 zile sunt: sucurile, iaurturile, vinul, fructele uscate (fiindcă ele sunt de fapt fructe zaharisite) și bananele :/. În schimb am voie să mănânc doar două fructe.

Iată care au fost curiozitățile în primele șapte zile și cu ce gustări sănătoasă am înlocuit plăcintele:

1 zi – Curiozitate maximă – am mâncat două clementine + brânză (200 grame),
2 zi – Curiozitatea dacă nu voi apela la produse de panificație, am mâncat două mere.
3 zi – Mai greu, eram mai flămândă, am mâncat o brânză la 11 și 2 mere la ora 16. Am început să beau mai multă apă, ca să îmi amăgesc stomacul că e plin.
4 zi – am descoperit o nouă gustare pentru ora 11 – alunele, le-am cumpărat din comerț fără sare și am mâncat 40 grame. Ele sunt destul de sățioase și la ora mesei nu îmi era foame, la început mă gândeam să renunț la pauza de masă, dar până la sfârșit am zis să mănânc cât de puțin, că de altfel la orele 17 aveam să mănânc orice. La gustarea de la 16 am avut un măr.
5 zi – a trecut destul de repede ca orice vinere. La ora 11 am luat iarăși alune și seara două mere.
6 și 7 zi – am stat acasă cu familia. Am stat departe de pâine toată săptămâna și nu mai aveam poftă. La micul dejun de mai demult mănânc cerele cu lapte sau apă.

Alte opțiuni de gustări sănătoase pentru aceste 14 zile pe care le-am identificat și încercat:

După 7 din cele 14 zile mai speciale nu mi-e poftă de produsele de panifcație, am început să mănânc gustări sănătoase – nu doar fructe, iar în ultimele trei zile am încercat tot mai multe fructe exotice.