Madurodam este un oraș în miniatură, care reprezintă un model al unui oraș olandez la o scară de 1:25. În acest parc tematic, cum mai este numit, veți găsi miniaturi ale clădirilor, instituțiilor, zonelor de agrement, aeroporturilor,vapoarelor și renumitor poduri care se găsesc pe teritoriul Olandei. Orice turist vrea să le vadă pe toate, iar în orașul în miniatură – Madurodam – aceasta este posibil, mai ales într-un spațiu de 10 mii de metri pătrați – care a fost vizitat de peste zece milioane de oameni.

Madurodam, orașul în miniaturisă se află în orașul Haga, în zona de nord, în George Maduroplein, la intersecţia Hubertusviaduct cu Dr. Aletta Jacobsweg. Acest obiect turistic nu este doar un parc de distracții sau o expoziție a culturii olandeze. Mai mult de atât, Madurodam este un memorial al războiului. Construcția acestui loc impresionat i-a fost dedicat lui George Maduro care a luptat împotriva forțelor naziste în timpul celui de-al doilea război mondial, iar mai târziu a murit în lagărul de concetrare Dachau. Ulterior, acesta a fost decorat post mortem, iar părinții lui au fost impresioanți de curajul său și au donat banii necesari pentru începerea proiectului. Până a începe excursia treceți neapărat prin muzeul virtual care vă povestește despre George Maduro, curajul și sacrificiul său și însemnătatea acestui proiect pentru olandezi.

Iar ca să trecem la cifrele impresionante, aflați că oraşul în miniatură are o suprafaţă de 10 mii metri pătrați , 66  de „locuitori”, 4.542 de automobile şi camioane, 13 trenuri, 5 tramvaie, 15 avioane şi 40 de vapoare.

Incredibil, dar majoritatea dintre ele sunt în mișcare, astfel că fiecare tren parcurge în medie într-un an circa 16 mii km, iar fiecare autovehicul 14 mii km. Până și avioanele în aeroport parcurg distanța de la aerogară până la pista de decolare, sau invers. Păcat că nu își iau încă zborul. But you never know la ce putem să ne așteptăm de la ingionizitatea olandezilor.

Noi am petrecut vreo două ore pentru o vizită la Madurodam, fiindcă era frig și nu eram echipați corespunzător vremii, am grăbit excursia. Vă recomand să vizitați parcul în vremea caldă a anului, sunt sigură că veți avea o zi plină nemaipomenită de studiere și cunoaștere a renumitelor monumentelor arhitecturale a Olande. Mai mult ca atât, parcul are câteva zone de distracții pentru copii, de la cei mai mici, până la cei mai curioși. Sunt câteva zone la care poate participa fiecare și studia cum are loc mutarea vagonetelor grele ale macaralelor, cum are loc ridicarea podurilor și ridicarea/scăderea apei, astfel ca barca să treacă într-un canal sau altul. O zi plină de experimente și participarea directă la anumite procese pe care le putem vedea numai la televizor sunt un cadou de ținut minte pentru orice copil, sau chiar matur. Eu am urmărit băieții cât de mult se distrau când trebuia să treacă bărcile pe sub pod, astfel ca nivel apei să nu inunde zonele apropiate. Lecțiile de fizică sunt direct în viață.

Iată și un mic video cu „traficul” din Madurodam.

Pentru cei care vor să viziteze Madurodamul iată câteva puncte de orientare în spațiu, timp și buget:

  • Madurodamul se află la 45 de minute de Amsterdam și 25 de minute de Rotterdam
  • Parcul este deschis anul împrejur, dar pentru o vizită reușită oricum verificați pe net despre regimul de muncă
  • La orașul în miniatură se poate de ajuns foarte ușor cu transportul public sau mașina
  • Copii până la doi ani întră gratuit
  • Cel mai bine este să cumpărați un bilet online, veți primi o reducere. Un bilet pe online costă 14,50, iar dacă îl luați pe la loc va costa 16,50. Dacă aveți posibilitatea luați bilete la anumite excursii combinate. Astfel veți avea reduceri considerabile și veți avea posibilitatea să vedeți mai multe locuri frumoase.

Cam atât a fost despre orașul în miniatură din Olanda.

Vă doresc să aveți călătorii de neuitat!