Dacă vă pare cam multe acest 730 de zile Meatless Friday, vă spun că nu am renunțat la carne definitiv, ci doar în unele zile, mai ales vineri. Iar despre beneficiu cred că nu trebuie să vă spun multe. Mai bine am să mă împart cu voi ce am ales să consum în locul cărnii.

Acum doi ani, când Daniela de la Ladylike a lansat campania Meatless Friday în Moldova, am aflat mai multe lucruri despre alimentele care le consumam și care, de fapt, trebuiau consumate. Tot atunci am aflat că per kg de masă corporală, se recomandă pentru consum 0,5 grame de carne, însă oamenii au tendința de a depăși această cantitate. Pentru greutatea mea, eu ar trebui să consum cam 25 de grame de carne. Nici astăzi nu cred că consum 25 de grame de carne, dar sigur sunt atentă să reduc cantitatea acesteia în farfurie și să mănânc mai sănătos.

Cum s-a schimbat meniul meu alimentar în acest timp :

  • am descoperit fructele de mare. De obicei luăm creveți și le facem în unt cu lămâie. În unele seri de vineri atât avem nevoie pentru cină,
  • am descoperit minunata supă de spanac și de dovleac,
  • am adăugat în meniul meu multe verdețuri de la diverse tipuri de rucola, busuioc, rubarba,
  • m-am îndrăgostit de avocado, care este o sursă de proteine. Mai mult ca atât, fructele de avocado conțin acizi grași Omega 3, esențiali pentru creier și inimă,
  • vineri ne-am făcut un obicei să avem acasă o cină mai ușoară, care este compusă în mare parte din salate
  • am descoperit salatele calde,
  • tăieței cu sos de ciuperci și lapte sunt un deliciu,
  • pentru gustarea de la ora 11 îmi pregătesc câte un smoothie, în loc de clasicul sandwish cu cărniță,
  • am descoperit cașcavalurile pe care le uram,
  • recent am aflat despre quinoa și chia care îmi dau din ochi să le încerc. Quinoa și chia sunt fel este bogată în proteine. Am hotărât să o includ și pe aceasta în meniu. Quinoa are numeroase beneficii și ajută la tratarea constipaţiei şi a colesterolui. Conţine vitaminele B1, B2, B6, B9, E, precum şi fier, magneziu, fosfor, zinc, calciu. Din quinoa se pot prepara budinci, pilaf, rissotto și se adaugă în salate. Chia este ca şi la un aspirator – pe lângă faptul că te umple de vitamine şi minerale benefice, îţi mai şi „aspiră” toate substanţele nocive din organism, ajutând la curăţarea completă a sistemului digestiv. Semințele de chiar au mai multi antioxidanți decât murele, au mai multe fibre decaâ fulgii de porumb, au mai mult calciu decât laptele și mai multe proteine, fibre și calciu decat semințele de in.

Iată pe scurt despre beneficiile renunțării o zi per săptămână la carne și înlocuirea proteinei cu ceva sănătos. Iar toate aceste schimbări m-au făcut să descopăr alte delicii culinare sănătoase. Tu ce ai schimbat în ultimul timp în regimul tău alimentar pentru a-l face mai sănătos?